Magamról

Saját fotó
Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen, még ha ugyanoda megy is az ember, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Az utazásaim és túrázásaim lényege az, hogy emberekkel találkozzak, lássak ezer apró csodát. Megtanultam élvezni az utazásokat. Bármerre járok, úgy élek, mintha helybéli lennék. A főzés szenvedély, s kétszer két étel sohasem ugyanolyan ízű, mert a lélek zendülése sem ugyanaz. A test is örökkön örökké változik, de a lélek változatlan marad.

2011. július 10., vasárnap

Horvátországi nyaralások


Egy idézettel kezdeném kis írásomat:

"Ha bedugod a kezed a tengerbe az egész világgal kapcsolatba kerülsz." Ez egy ősi dalmát mondás, amit az Adria keleti részén élő szigetlakók a mai napig emlegetnek. S milyen igaz, hiszen a tenger összeköt egész kontinenseket. Az univerzum örök körforgásának része, úgy, mint mi: EMBEREK.

                              


Mint tudjuk, Horvátország Magyarország déli szomszédja, így többen elcsábulunk évről évre, hogy ebbe a természeti csodákban gazdag országba látogassunk. Célpontunk lehet akár a tenger, akár a hegyvidék. A táj az ország kis területe ellenére változatos. Keresztbe-kasul bejártam ezt az országot az elmúlt évek alatt (de minden zugát én sem ismerem még). Eddigi tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy szeretem minden szegletét. Horvátország tengerpartja hozzáértők véleménye szerint is a legszebb tengerpart Európában, s ezt a véleményt én is osztom. Tengerpartjának sokszínűsége, zegzugos öblei nagyon vonzóak számomra. Az elkészült autópályának köszönhetően Horvátország déli területei is jól megközelíthetőek, így kényelmesen utazva közelíthetjük meg bármelyik pontját. A szigetekre komppal juthatunk el. A búvárok, a hegymászók, a túrázók, a pancsoló, az úszó, a sütkérező-láblógató emberek paradicsoma ez az ország. Szeretem a tenger zúgását, a leander illatú hajnalt, a kaktuszokat és a citrusokat, a hatalmas pálmafákat, a pillangók játékát, tenger alatti látványt (igaz még kezdő búvárként).

S hogy ne tagadjam meg önmagam, egy kis gasztronómia:
A tengerparti részekre a tipikus mediterrán ételek, valamint halételek a jellemzőek. Ha már itt járunk, érdemes az étrendünkbe iktatni az omega3 zsírsavban gazdag halat. (Aki kevés halat eszik, annak ajánlom az általunk forgalmazott Vitamarint, ami a szervezet telítetlen zsírsavakkal történő ellátásában nélkülözhetetlen. ( bővebb infót itt találsz: http://www.energy.sk/hu/menu_x839x.asp), na ez volt a reklám helye :) Ezen kívül érdemes még megkóstolni a „tenger gyümölcseiből” készült tálakat. A jellemző húsételek közé tartozik a „pašticada” vagy a főtt bárány.

Összefoglalva tehát a Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, Horvátország középső részén pedig török koszttal találkozhatnak főként az utazók. A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok, hiszen zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz (bár' amióta reformkonyhán van fél Magyarország, már nem is biztos, hogy igaz ez a kijelentésem). A horvátok roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. S itt szeretnék egy linket beszúrni az illatokról :)

Horvátországra, úgy mint hazákra jellemző a szőlőtermesztés, válogatott borok termelésének évszázados hagyományával büszkélkedhetnek ők is. Vacsora után érdemes megkóstolni a helyi borokat, majd jöhet egy kis szórakozás, s tánc :)

Nem szaporítanám a szót tovább. A képeim szerintem önmagukért beszélnek. A bejegyzés végén fogadjátok szeretettel egyik nagy kedvencemet, a Quimby-t. Stílusosan az Autó egy szerpentinen című örökzöld slágert, ezen az átlagosnak nem mondható, forró nyári napon.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.