Magamról

Saját fotó
Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen, még ha ugyanoda megy is az ember, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Az utazásaim és túrázásaim lényege az, hogy emberekkel találkozzak, lássak ezer apró csodát. Megtanultam élvezni az utazásokat. Bármerre járok, úgy élek, mintha helybéli lennék. A főzés szenvedély, s kétszer két étel sohasem ugyanolyan ízű, mert a lélek zendülése sem ugyanaz. A test is örökkön örökké változik, de a lélek változatlan marad.

2011. július 20., szerda

Gyalogtúra a Börzsönyben



A Börzsöny legközpontibb része Királyrét, legjobban innen lehet megközelíteni a legszebb börzsönyi tájakat. Királyrét Szokolya külterületi település része.

Megközelítés Budapestről:

Autóval: 2-es, esetleg M2-es úton végig, a 12-es úti elágazásig, Verőce felé. Verőce után, Kismaroson kell elfordulni Szokolya felé. Keresztül Szokolyán, egészen Királyrétig, ahol célszerű a Fatornyos fogadó parkolójáig eljönni.

Vonattal: Budapest Nyugati pályaudvarról Szobra tartó zónázó vagy személy vagy gyorsított személyvonatokat válasszuk. Kismaroson szálljunk le. Kismaroson a Királyrétre tartó kisvasúti személy vagy gyorsított személyvonatokat válasszuk. Királyrét állomáson szálljunk le.

Mi a vonatot választottuk, azzal jutottunk el Kismarosig, onnan gyalog indultunk el a kisvasút mentén, mert pechünkre lekéstük a vonatot, ácsorogni pedig nem olyan izgalmas ezért felkerekedtünk. Kb. féltávon szálltunk fel a következő járatra, ekkora távot sikerült azon idő alatt gyalog megtennünk, amíg a következő vonat indult. 


A kisvasút, a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében haladt a Duna parttól Szokolya községen át Királyrétig. Túránk során a Börzsöny egyik legromantikusabb, érintetlen, látnivalókban leggazdagabb részét ismerhettük meg.  Különféle növények, színpompás virágok, a fényben játszadozó lepkék keresztezték utunkat.


Apró gránátot szedünk utunk során, amely a fénybe fordítva szépen csillogott. A Bajdázói tóban teknősök süttették a hasukat.


A régi bánya látványa olyan képet tárt elénk, mintha nem is Magyarországon lettünk volna.


Amint visszaértünk a kisvasúthoz maradt időnk egy kis hajtányozása is, így kellemesen elfáradva indultunk hazafelé.


A táj mesébe illő szépsége megbabonázott minket. Aki járt már ezen a környéken, úgy érzi, hogy hazánk egyik legszebb, szavak nélkül is oly beszédes részének felkeresése igazi élményt jelent számára.

Bajdázói tó:
Erre az erdőben rejtőzködő tóra nem könnyű rátalálni. Az erdei játszótér felé vezető útról letérve egy keskeny erdei út vezet oda. Viszont amikor láthatóvá válik úgy érezzük magunkat, mint a mesében. Az erdő közepén szemünk elé tárul egy mesés csodavilág. A közelben található a Petőfi-forrás és a tavat körül ölelő Bajdázói rét is. A tavat a királyréti vasolvasztó hámor vízszükségletének tárolására létesítették több száz évvel ezelőtt. Annak a mesterséges vízvezető csatorna rendszernek a része volt, melynek nyomait Királyréten ma is sokfelé megtaláljuk. Például a Fatornyos fogadó hídja feletti gát maradvány szintén egy nagyobb mesterséges tó nyomát mutatja. A bányák kimerülését követően a tó ma a pihenést, rekreációt szolgálja.


Gránát lelö hely (fél drága kö):
A Börzsönyben nemcsak ércek, hanem drágakövek is találhatók. Leggyakoribb közülük az almandin-gránát (régi magyar nevén karbunkulus), melynek szép sötétvörös, jellegzetes alakú kristályai patak medrekben, torlatokban sokfelé gyűjthetők. Kis kapirgálás, s már meg is látod a fényes kis bors nagyságú kövecskéket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.