Tegnap egy kis összejövetel volt nálam, lassan hagyománnyá kezd válni, hogy valamilyen finomságra invitálom otthonomba a barátaimat.
A tegnapi menü sült hús, pörkölt, petrezselymes krumpli, savanyúságok és paradicsom csatni volt. Kedves barátnőm Gabika készített még nekünk görög salátát és diós tekercset, isteni volt mind a kettő.
A legnagyobb sikert a paradicsom csatni aratta, melynek elkészítési módját megosztom veletek, de előbb olvassátok ezt az igaz és találó indiai bölcsességet:
"Egyszer egy indiai hercegnő édesapjától kapott gyűrűvel felkeresett egy hindu bölcset. Azt kérte tőle, hogy véssen a gyűrűbe olyan bölcsességet, mely a szomorú napokon vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban pedig óvatosságra inti. A bölcs, párnap múlva vissza adta a gyűrűt. Egyetlen szót vésett bele: ELMÚLIK."
Hozzávalók:
8 érett paradicsom
4 evőkanál víz, de ezt pótolni kell idő közben
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete/fehér mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika (tegnap egy paprikát vágtam bele, kellemesen volt csípős, ma készítettem egy újabb adagot, s kettőt tettem bele, csíp, mint a veszedelem, de nagyon fini)
5 szegfűszeg
2 babérlevél - na ezt hagytam ki tegnap és ma is, mert úgy emlékeztem, hogy van itthon
1 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing - nekem ez is kimaradt - mert nem volt itt a boltban - heves felbuzdulásom eredménye az elkészítéshez, hogy a belvárosban kapható indiai fűszeres kimaradt a beszerző körútról
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor
Az elkészítés nagyon egyszerű, de időigényes:
A paradicsom héját lehúztam, felvágtam az érett paradicsomokat és félre tettem. A mustármagot kipattogtattam, amennyire lehetett olajban (az eredeti recept szerint ghíben kellett volna), majd a fűszereket és a gyömbért is hozzáadtam a só és a cukor kivételével, és kb. 1 percig pirítottam. Beleöntöttem a paradicsomot, belekevertem a sót (itt kellett volna a hinget is hozzá adni), megkevertem, majd fedő nélkül kis lángon 20-30 percig főztem. Ekkor beletettem a cukrot, és további 5 percig nagy lángon főztem, míg egy sűrű paradicsomszószt nem kaptam belőle. Kidobtam belőle a szegfűszeget és a fahéjrudat (s ha lett volna benne a babérlevelet is).
Különösen sült csemegékhez ízletes.
Elkészítési idő: 40-50 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.