Magamról

Saját fotó
Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen, még ha ugyanoda megy is az ember, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Az utazásaim és túrázásaim lényege az, hogy emberekkel találkozzak, lássak ezer apró csodát. Megtanultam élvezni az utazásokat. Bármerre járok, úgy élek, mintha helybéli lennék. A főzés szenvedély, s kétszer két étel sohasem ugyanolyan ízű, mert a lélek zendülése sem ugyanaz. A test is örökkön örökké változik, de a lélek változatlan marad.

2011. augusztus 8., hétfő

Körte a fáról az üvegbe

Itt a KÖRTESZEZON!

A hétvégét a családommal töltöttem a hétvégi házukban. Szombaton kisétáltunk a kertbe, s megnéztük, hogy mennyire értett a körte. Nagyobb része még zöld volt, de még így is akadt bőven érettebb termés is, ami napsárga és narancsos színben pompázott, már-már pirosodott. Egy kis létrával indultunk neki a szedésnek, de hamar rájöttünk, hogy nem tudjuk úgy beállítani az ágak közé, hogy mindent elérjük, így felmásztam rá. A körtefa ágai elég törékenyek, ezért nagyon kell figyelni, hogy hová lép az ember, s hová helyezi a súlyát. A famászás olyan jó érzéssel töltött el, a gyerekkoromat idézte.


Hamar megtelt egy nagyobb vödör, s indultunk is vissza a kerti konyhához. Meghámoztuk a gyümölcsöt, majd citromos vízben átmostuk, hogy ne barnuljon meg. Majd a körte magházát kivágtuk, s feldaraboltuk egyenesen az üvegbe. A telepakolt üvegeket kétszer forráztuk a cukros, fahéjas sziruppal.

A túlérett körtéből pedig lekvárt készítettünk, amiből másnap fel is használtunk a palacsinta töltelékéhez.  A lekvárt kuktában főztük, mert abban nem ragad le, s nem kell egész idő alatt felette állni, viszont ez nem azt jelenti, hogy sorsára lehet hagyni. A kukta helyett persze bármilyen széles és magas főzőedényt választhatsz, a lényeg, hogy mielőtt összeesik a gyümölcs beleférjen (ha otthon készítek lekvárt én a kenyérsütő gépemet használom, mert azon van lekvár készítő program). Mivel a gyümölcs magas víztartalmú, ezért szükséges a magas falú edény, hiszen mint tudjuk a víz gyorsabban tud párologni ebben, illetve nem fut ki olyan könnyen a lekvár – nincs is rosszabb annál, mint amikor az edény falát és minden egyebet tisztogatni kell a ráégett cucctól. Szórd bele a lábasba a körtét. Ha nagyon darabos kicsit törd meg, vagy amikor már puha a főzéstől törd össze kicsit akár krumplinyomóval. A cukrot, illetve – ha használni szeretnél a munkád megkönnyítése érdekében – a készen kapható lekvárzselésítőt (ad egy kis citromos-fanyar ízt is, ami jót tesz a lekvárnak) is öntsd hozzá. Mi még fahéjjal ízesítettük, valamint egy kis vaníliás cukorral. Ha zselésítőt használsz, nem kell bele olyan sok cukor sem, s arra sem kell annyi időt várnod, hogy a pektinek esetleg órákig tartó rotyogtatás után oldódjanak ki a lekvárba, forrástól számítva néhány perc alatt kész is lehet a lekvárod. Anyukám kis üvegekbe töltötte. A másnapi körtelekvárral töltött palacsinta pillanatok alatt elfogyott!


Egy kis érdekesség a körtéről:
Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. „Körte” alatt a fán kívül a nemes körte gyümölcsét szoktuk érteni. A legtöbb körte lombhullató, kivéve 1-2 délkelet-ázsiai faját, melyek örökzöldek.
A körte története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza. Hiszen világ leghíresebb körtefája az alvilágban állt. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sohasem érte el, és mindig éhes maradt.
A kínaiaknál a körte az elválást és szomorúságot szimbolizálja. Más kultúrákban a körte a szerelmi kapcsolat, nőalak. A keresztények csokros fehér hófehér virágai miatt az Istenanya jelképévé tették. A körte Föníciában a holdistennőnek volt a szent fája – fehér virága miatt. De vannak kultúrák, amiben a körte a férfiúi nemzőképesség jelképe. Innen és az életfa-lélekfa szimbólumból ered az a szokás, hogy gyermek születésekor fácskát ültettek. Az alma a leány, a körte a fiú jelképe volt. Homérosz az istenek ajándékának nevezte a körtét.
Magas fruktóz tartalmú gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Magas C-vitamin és kálium tartalmú gyümölcs. Én a körtét ennek ellenére nyersen nem annyira szeretem, mert nehezen emészthető, a héja puffadást okoz. Viszont, ha körtebefőttet, vagy lekvárt készítünk belőle, már más a helyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.