Magamról

Saját fotó
Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen, még ha ugyanoda megy is az ember, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Az utazásaim és túrázásaim lényege az, hogy emberekkel találkozzak, lássak ezer apró csodát. Megtanultam élvezni az utazásokat. Bármerre járok, úgy élek, mintha helybéli lennék. A főzés szenvedély, s kétszer két étel sohasem ugyanolyan ízű, mert a lélek zendülése sem ugyanaz. A test is örökkön örökké változik, de a lélek változatlan marad.

2012. január 18., szerda

Megyer-hegyi tengerszem

Január első hetében kitűztük célunknak a Megyer-hegyi tengerszem meghódítását. Vonattal indultunk Sárospatakra Szerencsről. A vonat a Bodrog folyó mentén kanyargott. Az idő kicsit szomorkás, ködös-párás volt, de kedvünket semmi sem szeghette. A pályaudvartól nem messze található az első túraútjelzés, amely piros színnel van jelölve. Rövid idő alatt kijutunk a belvároson át Sárospatakról, utunkat keresztezi a 37-es számú főút. Innentől már csak néhány épület látható, de azok is vagy romosak, vagy telephelyek.

Hó helyett sáros út fogadott minket, a szokatlanul enyhe időjárás miatt.
Az út szélén dér csípte, érett kökény és csipke kínálta magát az arra járónak.
Hamarosan beértünk a szőlősorok mellett vezető útra.

Néhol egy-egy hangfoszlány kísérte utunkat, ugyanis a szőlőben télen sem áll meg a munka, néhány idősödő asszonyság és uraság végezte dolgát a szőlőtőkék mellett.
Néhány présházat láthattunk utunk során, illetve egy tanyát barátságos lovakkal, s messziről köszönő barátságos tulajdonossal.

A köd belepte a környező dombokat, így a tájékozódásban csak a jelzések és a telefonon lévő térkép segített.

A 324 m magas Megyer-hegy (mely tengerszint fölötti magasságából adódóan csak domb) a földtörténeti harmadkor, középső-miocén vulkanikus riolittufa kúpja, melynek felépítő kőzetét igen nagy keménység jellemzi, kristályos zárványai és üregei következtében pedig hamar felismerték, hogy kiválóan alkalmas malomkő-gyártásra.

A Megyer-hegyen már a XV. században működő kőbánya volt. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. A bányát 1907-ben zárták be, a termelési tendencia folyamatos csökkenése miatt. Az elhagyott malomkő-bánya fejtési gödrében az összegyűlt csapadékvízből alakult ki az a tó, amelyet ma Tengerszemként ismerünk. A tó víztömege mintegy 4.000m2, legnagyobb mélysége 6,5 m. Amint zöldbe borul a táj, a szürkés víztükör gyönyörű zöldre változik, ezzel növelve a varázst. Hatalmas csend fogadott minket odafent.



Ezen a részen található az egykori bányászok riolittufába vájt szállásai.













Körbe jártuk a tavat, majd lementünk az egyetlen lenti bejáratához, mely a sziklát kettészelő vájat. 1977-ben a tavat és környékét természetvédelmi területté nyilvánították.















Kellemes túra, érdekes tájon, ajánljuk mindenkinek!

Megközelítés:

Autóval a 37-es főútról, vonattal Budapest Keleti PU - Szerencs - Sárospatak






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.